MEVSİMSEL ALERJİK RİNİT
24 April 2024
Halk arasında SAMAN NEZLESİ olarak da bilinir. İlkbahar ve sonbahar aylarında burunda kaşıntı, tıkanıklık, burundan su gibi akıntı, hapşırma, koku alamama ve göz kaşıntısı şikayetleri ile başvuran hastalarda mevsimsel alerjik rinit düşünülür. Bazı hastalarda öksürük, baş ağrısı ve boğaz ağrısı da olabilir. Alerjik şikayetler bazı hastalarda yıl boyu sürerken bazı hastalarda ise ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde görülür. Burunda ilkbahar ve sonbaharda alerjik belirtilere en sık neden olan alerjenler çim, ağaç, yabani ot polenleridir. Yıl boyu süren alerjik rinit belirtisi olan hastalarda ise ev tozu akarı, hayvan tüyleri ve küf mantarları en sık nedenlerdir.
TANI:Hastanın öyküsü önemli ipuçları verir. Ayrıntılı KBB muayenesi ve alerji testleri ile alerjik rinit tanısı konulabilir.
KORUNMA: Tedavide öncelikle alerjenden korunma çok önemlidir. aAlınması gereken önlemer:Özellikle polen ve tozların çok olduğu ortamlarda maske takılmalı, klimalardaki filtresi değiştirilmeli, evde tüylü hayvan beslenmemeli, sigara içilen ortamda bulunulmamalı, ilkbahar ve sonbaharda pencereler kapatılmalı, yünlü yastık ve yorgan yerine sentetik ürünler tercih edilmeli, pamuklu halılar olabildiğince kullanılmamalıdır.
TEDAVİ: Tedavide öncelikle alerjen tozları burun içinden uzaklaştırmak için burun yıkama setleriyle burun temizlenmelidir. Burun yıkamayla birlikte alerjiye yönelik burun spreyleri ve tabletler tedavide kullanılmaktadır.